You are here:  / Wygląd / Szukasz produktów bogatych w błonnik? Wypróbuj nasiona chia!

Szukasz produktów bogatych w błonnik? Wypróbuj nasiona chia!

Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska, ze względu na dużą zawartość błonnika to znany od wieków sposób na długotrwałe uczucie sytości. Nasiona te powinny, więc znaleźć się w diecie każdego kto pragnie zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo ziarenka zawierają duże ilości kwasów omega – 3, witamin i minerałów. Nic dziwnego, że chia zostało w ostatnich latach okrzyknięte mianem superfood. Sprawdź dlaczego jeszcze warto włączyć chia do codziennego jadłospisu!
Nasiona chia dla zdrowego serca i nie tylko

Nasiona chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych. W 100 g ziarna, znajduje się ich niemal 19 g. Szałwia hiszpańska może być, więc doskonałym elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Pomoże ona obniżyć poziom „złego” cholesterolu i podwyższyć poziom „dobrego”. Pozytywnie wpłynie też na pracę mózgu oraz na odporność. O właściwy poziom kwasów tłuszczowych omega – 3 powinny zadbać także osoby borykające się z nadmierną suchością skóry. Warto więc zadbać o ich uzupełnienie włączając do menu właśnie szałwię hiszpańską. Jedząc chia dostarczymy sobie również witamin z grupy B, witaminy E i minerałów takich jak potas, magnez i wapń. Szałwia hiszpańska jest polecana także osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz sportowcom. W 100 g ziarna znajduje się bowiem około 20 g białka. Chia zawiera też fitoestrogeny, które mogą być pomocne w łagodzeniu objawów menopauzy. Kolejną zaletą jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki przyczyniając się tym samym do spowolnienia procesów starzenia.
Chia dla smukłej sylwetki

Mimo, że szałwia hiszpańska ma dużo kalorii jest sprzymierzeńcem odchudzania. To ze względu na dużą zawartość błonnika i zdolność zatrzymywania wody. Posiłek z dodatkiem chia daje uczucie sytości na wiele godzin!
Jak przyrządzić chia?

Szałwia hiszpańska charakteryzuje się delikatnym i neutralnym smakiem, co czyni ją dobrym dodatkiem lub bazą wielu potraw. Przyrządzona jako deser będzie zdrowym zamiennikiem słodyczy, natomiast dodana do chleba pozwoli na dłużej utrzymać uczucie sytości.
Budyń z nasion chia

Składniki:

– nasiona chia – ¼ szklanki,

– mleko migdałowe, kokosowe lub inne ulubione – 1 szklanka,

– ulubione owoce (np. mango, borówki, czerwona porzeczka),

– miód lub syrop klonowy – do smaku.

Miód lub syrop klonowy rozpuść w mleku, następnie wsyp nasiona chia i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rano dodaj ulubione owoce. Pyszne i pożywne śniadanie gotowe!
Bezglutenowy chleb z chia

Składniki:

– nasiona chia – 4 łyżki,

– ziarna dyni – 4 łyżki,

– ziarna słonecznika – 4 łyżki,

– płatki jaglane – 4 łyżki,

– mąka gryczana – 2 łyżki,

– mąka kukurydziana lub inna bezglutenowa – 2 łyżki,

– miód lub syrop klonowy – 1 łyżka,

– sezam – 1 łyżeczka,

– sól – ½ łyżeczki,

– woda – 200 ml,

– woda do zalania chia – 150 ml.

Nasiona chia zmiel w młynku, zalej ciepłą wodą i odstaw na około 15 – 20 minut. Po tym czasie wymieszaj w misce wszystkie pozostałe składniki i dodaj budyń chia. Blachę o wymiarach 32 cm na 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią wymieszane składniki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚ i piecz około 25 minut. Po upieczeniu przełóż chleb na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Owsianka z nasionami chia i malinami

Składniki:

– płatki owsiane – 1 szklanka,

– nasiona chia – 2 łyżki,

– ulubione mleko roślinne lub krowie – 2 szklanki,

– maliny – 1 garść,

– sok z cytryny – 1 łyżka,

– miód, syrop klonowy, ksylitol lub inny ulubiony słodzik

Do małego garnka wsyp płatki owsiane i chia. Gotuj około 10 minut aż składniki zmiękną. W tym czasie przygotuj maliny, mieszając je z miodem lub innym słodzikiem i skrapiając sokiem. Następnie ułóż je na przygotowanych płatkach owsianych. Smacznego!

Inne artykuły: