You are here:  / Wygląd / Zdrowy grill – smaczne potrawy na grilla od których nie przytyjesz!

Zdrowy grill – smaczne potrawy na grilla od których nie przytyjesz!

Zdrowy grill ma szczególne znaczenie w okresie letnim, kiedy rozpalone grille i skwierczące kiełbaski możemy spotkać na każdym kroku. Grill to nie tylko weekend. Wiele osób korzysta z niego także w ciągu tygodnia, unikając w ten sposób stania w kuchni w upalne dni. Jedzenie, które zazwyczaj trafia na ruszt, nie należy do najlżejszych. Tłusta kiełbasa, soczysta, ciężka karkówka, kaszanka – to podstawa tradycyjnych uczt na dworze. Oczywiście jedząc tak bardzo sporadycznie, nic nam się nie stanie. Problem pojawia się wtedy, gdy jesteśmy fanami grilla.
Zdrowy grill – tego unikaj

Wszystkie podstawowe produktu jedzone podczas grillowania należą do mało zdrowych. Oto jedzenie, na które musisz zwrócić uwagę.

ketchup – niestety, ketchupy dostępne na rynku zawierają ogromne ilości cukru, konserwantów i sztucznych barwników. Nauczmy się smaku potraw bez tego zdradliwego dodatku. Zamiast ketchupu przygotuj pyszne, świeże pomidory, odpowiednio doprawione, zmieszane z delikatną cebulką czy pietruszką.
kiełbasa – jeżeli musisz już wybrać kiełbasę, sięgaj po tę naprawdę dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, zawierającą jak najmniej tłuszczu.
karczek – oczywiście mięso jedzone w odpowiednich ilościach nie jest szkodliwe. Uważaj jednak na karczek pakowany w torebki, z przygotowaną już wcześniej przyprawą i zalewą. Dokładnie czytaj etykiety i zawartość opakowania.
piwo – zamiast gasić pragnienie piwem, pij dużo wody z cytryną. Jeżeli masz ochotę na alkohol, wybierz po prostu czerwone wino.

Już dawno temu naukowcy odkryli szkodliwy wpływ zwęglonego jedzenia na nasze zdrowie. Dlatego pilnuj, aby wszystko, co kładziesz na grilla, było pieczone odpowiednio długo. Nie przypalaj potraw. Nie dopuszczaj do ich zwęglenia.
Zdrowy grill – tego nie może zabraknąć

Kto powiedział, że zdrowe jedzenie z grilla musi być nudne i niesmaczne? Dziś zdrowe grillowanie może być pełne smaku i aromatu! Wśród głównych atrakcji, znajdują się przede wszystkim:

kurczak w przyprawach – pierś z kurczaka na grillu staje się niezwykle apetyczna, dużo bardziej niż przygotowywana w tradycyjny sposób w naszych kuchniach. Zadbaj o odpowiednie przyprawy. Pierś z kurczaka lubi wiele smaków, dlatego możesz wybrać dowolne dodatki.
pieczarki – każdy, kto choć raz spróbował dobrze wypieczonej pieczarki wie, że na grillu staje się ona zupełnie inną potrawą. Pieczarka na grillu zyskuje soczystość, miękkość i pełnię smaku.
pieczone warzywa – tak naprawdę na grilla możesz położyć zdecydowaną większość warzyw. Najlepiej smakują warzywa takie jak: papryka, cukinia, ziemniaki czy cebula.

Zdrowy grill – smaczne triki

Sekret zdrowego grillowania, tak jak sekret zdrowego odżywiania, tkwi w odpowiednim przyprawianiu potraw. Nawet najmniej apetyczne danie nabiera zupełnie nowego smaku, jeśli przygotowując je, użyjemy odpowiednich, aromatycznych przypraw. Zioła prowansalskie, rozmaryn, bazylia, oregano, pieprz, papryka, czosnek – to przyprawy których nie może zabraknąć na Twoim grillu. Dobrze przyprawione jedzenie nie potrzebuje sztucznych polepszaczy smaku, takich jak ketchup ze sklepowej półki.

Inne artykuły: